De Jupkesliga en haar honger naar meer!
Admin, Ourolewhiteboy, and 1 more like this
Post by 🐺wolvenberg🐺 on Jun 4, 2022 23:54:07 GMT 1
België de oudste maar waarschijnlijk ook de meest seniele competitie van Europa!
Wist u dat de Belgische Jupiler Pro League de oudste is op het Europese vasteland? Jawel, gestart in het seizoen 1895-1896, met als allereerste landskampioen FC Liégeois, is er geen enkele Europese competitie op het vasteland ouder dan die van België. In al die jaren speelde Standard de Liège het meeste aantal seizoenen op het hoogste niveau, gevolgd door Club Brugge en R. Antwerp FC. Anderlecht werd het meest aantal keren landskampioen, gevolgd door Club Brugge, Union St.-Gilloise en Standard de Liège.
In 2009-2010 startte de Jupiler Pro League met 16 clubs en speelde voor het eerst in de historie van het Belgische voetbal de top 6 een play-off voor de landstitel na het halveren van de punten. Eén van de redenen voor de invoering van de play-offs was dat men meer spanning wou. De twee laatste landstitels gingen naar Standard Luik, de twee daarvoor naar RSC Anderlecht. Bij laatstgenoemde weerklonk de uitspraak "Het is goed dat de hervorming er is want anders spelen we de volgende tien jaar op rij kampioen en dat zou niet goed zijn voor het Belgisch voetbal".
Ondertussen is er veel discussie geweest over onze competitie. We spelen opnieuw met 18 en de play-offs zijn nog steeds een feit. Enkel Play-off 3 werd afgeschaft. Er werd gediscussieerd door kenners en wannabe-kenners en ook de fans deden hun duit in het zakje. Van het afschaffen van de play-offs tot een samensmelting met Nederland voor een BeNeLiga, het was allemaal de revue gepasseerd.
Dertiende op de UEFA-coëfficiëntenranking na landen als Engeland, Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Nederland, Oostenrijk, Schotland, Rusland, Servië en Oekraïne.
Vanaf het komende seizoen is er weer een nieuwigheid: de B-teams van de clubs uit de hoogste afdeling worden ingedeeld over 1B, eerste amateur en tweede amateur. Allemaal in de hoop iets te creëren dat België uiteindelijk leidt naar een hogere plaats op de UEFA-ranking. Daar waar onze landskampioen zeker is van deelname aan het miljoenenbal genaamd Champions League.
Maar wij zijn België, een klein landje met 11 miljoen inwoners. Enkel Servië en Schotland, die boven ons staan, hebben minder inwoners. Al de rest heeft een veelvoud van onze 11 miljoen, met uitzondering van Nederland met zijn 16 miljoen inwoners. Dus is de vraag: doet België het slecht? Nee, niet echt eigenlijk, al mogen we misschien wel boven Schotland en Servië staan in die ranking.
Grootheidswaanzin kan je het bijna noemen. In die grootheidswaanzin of de lust voor geld en macht is België blind voor de echte gebreken van het Belgisch voetbal.
De nummer 10 uit de derde afdeling laat men promoveren naar de tweede afdeling, want zij krijgen een licentie betaald voetbal. De reden? Lierse Kempenzonen speelt op het Lisp, een eersteklassewaardig stadion met genoeg zitplaatsen.
De kost voor een club uit 1 amateur zonder verleden in de twee hoogste afdelingen of met een zodanig verouderd stadion dat het niet meer in aanmerking komt (dixit Knokke, Thes Sport, Rupel Boom) is gigantisch en onverantwoord voor een club die op een gezonde basis wil voortbestaan.
Licentievoorwaarden die stellen dat een club in 1B over minimum 5.000 plaatsen moet beschikken en in de JPL over 8.000 plaatsen, is niet realistisch omdat sommige van die clubs nooit 5 à 8.000 supporters trekken.
De weinige clubs met dat potentieel in de lagere reeksen (in 1 amateur en lager) zijn op één hand te tellen. Waarom moeten zij dan kosten maken voor een stadion met een capaciteit die te groot is voor hun noden, met uiteraard ook nog de onderhoudskosten erbovenop? Wat maakt het ook uit? Zou het zo erg zijn wanneer morgen Club of Antwerp of Standard moeten gaan spelen in een stadion dat slechts 3 à 4.000 veilige plaatsen heeft en op hun maat is? Nee toch!
Gaan de B-teams van de clubs uit eerste die uitkomen in 1B spelen in het stadion van hun eerste elftal, terwijl daar misschien duizend man zit voor een partij tussen RSCA B en Club Nxt, of een partij tussen Lierse Kempenzonen en Genk B?
Bovenal maak ik me zorgen over de B-teams die het gaan opnemen tegen nabijgelegen teams en op die manier misschien de onverlaten die zich hools noemen daar afspreken voor een goede ouderwetse vechtpartij, de kans dat het gebeurt is riant in mijn ogen. Zeker als je kijkt naar de reeksindeling in tweede amateur die er volgend seizoen als volgt uitziet: Racing Mechelen, Pepingen-Halle, Berchem Sport, KV Mechelen B, Capellen, Beerschot B, Lyra-Lierse, RC Hades Hasselt, SK Tongeren, Lebbeke, Turnhout, Belisia Bilzen, City Pirates, Diegem Sport, Bocholter VV, SK Londerzeel, Lille United en Sporting Hasselt.
Pas de licentievoorwaarden aan zodat clubs supporters kunnen ontvangen op een veilige manier, ongeacht het aantal voorziene plaatsen. Schrap de B-teams uit de competitie en geef die opnieuw een onderlinge competitie. Zet een systeem op poten waardoor jongeren uit die beloftenteams op huurbasis in eigen land aan de bak kunnen met een maximum aantal per team. Maak een eerste nationale met 14 of 16 clubs en een tweede afdeling met 16 of 18 clubs. Dwing geen ploegen die uit de amateurreeksen komen om kosten te maken die clubs tot het faillisement leiden. Laat ze verder werken op hun eigen gezonde manier en leidt dat tot een verblijf van slechts één jaar, dan is dat maar zo. Laat clubs zich op een eigen manier ontwikkelen, zoals Zulte Waregem dat deed van amateurclub die Europees speelde tot een volwaardige eersteklasser met zijn ups en downs.
Als we morgen op verplaatsing moeten naar FC Boemerskonte, omdat die club sportief op een gezonde financiële manier hun weg plaveide naar tweede klasse maar slechts een stadion heeft voor 4.000 toeschouwers, dan gaan wij ons als supporters daar geen zorgen om maken, want het behoort tot de charme van de sport.
Nu zeggen zulke clubs: "Nee dank u, want dan moeten we miljoenen investeren om een stadion te hebben dat voldoet aan de normen met 5.000 zitplaatsen en we trekken maar 2.000 man, bovenal duurt dat sprookje dan ook maar één, twee of misschien drie jaar en zakken we daarna opnieuw een reeks of twee ..." Maar door het weigeren van de promotie die men sportief afdwong doet men zichzelf ook de das om. De sponsors krijgen het idee "Waarom dan sponsoren, spelers halen en moeten zeggen: alles mag, behalve promotie afdwingen ..." zorgt ervoor dat de club in een situatie geraakt die vaak leidt tot een ondergang of door een overname vanuit Godvergeetistan met geld vergaard uit Schaduwrijk.
Pro League, doe de pellen en de eurotekens uit je ogen, geef voetbal weer aan de fans en stop met de absurde eisen die je voorlegt waarvan je uw kind in het badwater niet eens terugvindt. Het zal de competitie alleen maar ten goede komen. Gaan we daardoor stijgen naar de top 10 op de UEFA-ranking? Waarschijnlijk niet. Maar de oplossing ligt niet in gecommercialiseerde en gecompliceerde formules waar spelers, coaches, bestuursleden, sponsors en bovenal fans geen jota van begrijpen.
Geschreven door 🐺wolvenberg🐺
Jun 4, 2022 23:54:07 GMT 1
Jun 4, 2022 23:54:07 GMT 1
Lees meer over:
Deel dit artikel:
Post by Ourolewhiteboy on Jun 7, 2022 5:36:29 GMT 1