Doorgelicht: FCV Dender
Dogo The Priest 🟨, Oglach, and 2 more like this
Post by Admin on Apr 20, 2024 18:31:16 GMT 1
De kampioen van 1B hoeven we niet meer aan u voor te stellen. K. Beerschot VA is een zeer gekende naam in het Belgisch voetbal. Dus daar gaan we dan ook geen tijd in steken momenteel. De Mannekes zullen dat zelf wel genoeg doen.
Die andere nieuwkomer op het hoogste niveau van het Belgische voetbal kan dat wél gebruiken. Zeker voor de jongere voetbalfans, want die tweede promovendus speelde in het verleden slechts twee seizoenen op het hoogste niveau. Daarom nemen we nu even rustig de tijd om de vice-kampioen van 1B aan u voor te stellen.
Van harte welkom in de Jupiler Pro League.
Volledige clubnaam: Football Club Verbroedering Dender Eendracht Hekelgem
Opgericht: 2005 (fusie)
Stamnummer: 3900 (ontstaan 1943)
Stadion: Dender Football Complex aka Florent Beeckmanstadion
Bijnaam: Kadavers, FC Dender
Voorzitter: Sihar Sitorus (Indonesië)
Eigenaar: Sihar Sitorus (Indonesië)
Budget: 3,2 miljoen €
Coach: Timmy Simons
Opgericht: 2005 (fusie)
Stamnummer: 3900 (ontstaan 1943)
Stadion: Dender Football Complex aka Florent Beeckmanstadion
Bijnaam: Kadavers, FC Dender
Voorzitter: Sihar Sitorus (Indonesië)
Eigenaar: Sihar Sitorus (Indonesië)
Budget: 3,2 miljoen €
Coach: Timmy Simons
T1 Timmy Simons
Eendracht Hekelgem, dat in rood-witte kleuren speelde, werd opgericht in 1963 en kreeg stamnummer 6826. Eind jaren '90 klom de club op tot in de tweede klasse om in 2001 uiteindelijk op te gaan in een fusie met FC Denderleeuw tot FC Denderleeuw EH.
Verbroedering Denderhoutem, met rood-zwart als clubkleuren, sloot aan bij de KBVB in 1943 en kreeg stamnummer 3900 toebedeeld. In de jaren '80 en '90 bereikte de club de bevorderingreeksen en bleef daar op- en afgaan tussen bevordering en provinciale. In 1998 promoveerde de club voor het eerst naar de derde klasse, in 2003 degradeerden ze wel nog een keer naar bevordering maar na één seizoen keerde men al terug naar de derde afdeling.
FC Denderleeuw zag het levenslicht in 1952. Een jaar later in 1953 sloot het zich aan bij de KBVB en kreeg het stamnummer 5647 toebedeeld. De club speelde in blauw-zwarte kleuren. In 1973 kwam FC Denderleeuw voor het eerst uit in de derde klasse. Na twee seizoenen denderde de club terug naar de provinciale afdelingen. In de jaren '90 klom de club terug op tot in de tweede klasse, waar het maar liefst acht seizoenen stand hield vooraleer men in 2001 een fusie aanging met Eendracht Hekelgem. In 2004 degradeerde de nieuw gevormde fusieclub onder de naam FC Denderleeuw EH naar de derde klasse.
FC Denderleeuw EH: In 2004 bereikten Bart Gies (voorzitter van fusieclub FC Denderleeuw EH) en Jan Vijverman (voorzitter van Verbroedering Denderhoutem) een akkoord om te fusioneren. Beide clubbesturen waren ervan overtuigd dat een schaalvergroting nodig was om als één sterke ploeg uit de Denderstreek te kunnen overleven in het moderne voetbal. Een jaar later, in 2005, werd officieel de nieuwe club voorgesteld onder de naam FCV Dender EH, met stamnummer 3900, wat tot dan toebehoorde aan Verbroedering Denderhoutem. De clubkleuren werden een combinatie van alle clubs: het blauw en zwart van FC Denderleeuw, samen met het rood van zowel Eendracht Hekelgem (rood-wit) als dat van Verbroedering Denderhoutem (rood-zwart) tot rood-blauw-zwart. Men besloot ook dat men de thuiswedstrijden zou afwerken in het Florent Beeckmanstadion van FC Denderleeuw, dat heden ten dage bekend staat als het Dender Football Complex en een capaciteit telt van 6.429 plaatsen.
FCV Dender EH: Het nieuw gevormde FCV Dender EH speelde in zijn eerste jaar meteen kampioen in derde klasse, een jaar later telde het in tweede klasse na de heenronde maar liefst 43 punten en had het zo 5 punten voorsprong op eerste achtervolger Antwerp FC. In de terugronde verloor Dender slechts twee van zijn wedstrijden en kroonde het zich zo in mei van 2007 tot kampioen van tweede klasse. De nieuw gevormde formatie stootte in slechts twee jaar tijd door van derde klasse naar de hoogste afdeling van onze vaderlandse competitie.
Bij het afsluiten van de heenronde in z'n debuutjaar op het hoogste niveau stond FC Dender stijf onderaan en werd coach Jean-Pierre Vande Velde ontslagen. Patrick Asselman nam de honneurs over, tot een paar weken later Johan Boskamp werd aangesteld als T1, met Patrick Asselman als assistent. Dender eindigde het seizoen uiteindelijk als 15de op 18 clubs met 33 punten, waardoor Dender het behoud afdwong. RAEC Mons eindigde als 16de met evenveel punten, maar won twee matchen minder dan Dender. Uiteindelijk degradeerden STVV en FC Brussels met respectievelijk 27 en 19 punten naar de tweede klasse.
Johan Boskamp bleef aan de boorden van de Dender als T1 voor een tweede seizoen, maar in december 2008 moest Bossie een knieoperatie ondergaan, waardoor Patrick Asselman opnieuw overnam. In mei 2009 nam Boskamp ontslag na een ruzie met Asselman, die meteen werd aangesteld als hoofdcoach. Dender eindigde opnieuw als 15de op 18 clubs, ditmaal met 35 punten, twee meer dan het seizoen voorheen. Door een hervorming in het Belgisch voetbal (eerste klasse werd afgeslankt van 18 naar 16 clubs) moesten Dender en KSV Roeselare een eindronde afwerken om het behoud af te dwingen. AFC Tubize en RAEC Mons degradeerden rechtstreeks.
In die eindronde met KSV Roeselare en Dender, samen met tweedeklassers Lierse SK en Antwerp FC eindigde Dender als tweede achter Roeselare, waardoor de troepen van Asselman dus degradeerden.
Na drie seizoenen tweede klasse zakte Dender in 2012 zelfs naar de derde klasse. Bij de hervorming in 2016 kon het wel een plaats afdwingen bij de beste amateurclubs en zo uitkomen in eerste nationale. Na zes seizoenen dwong het in 2022 promotie af via de eindronde, waarin het de betere was van RFC Liège, Dessel Sport en Knokke FC.
Afgelopen weekend dwongen de Denderboys opnieuw promotie af naar de hoogste afdeling. Ze werden tweede in 1B na kampioen Beerschot, door op de slotspeeldag met 0-3 te gaan winnen op het veld van Francs Borains, dankzij goals van verdediger Ridwane M'Barki en twee goals van Bruny Nsimba (ex-Antwerp, -Beveren, -RSCA, -Genk en -KV Mechelen).
De meest in het oog springende naam van FCV Dender EH in hun vorige passage op het allerhoogste niveau is niemand minder dan Henri Munyaneza, de Rwandese spits die met zijn goals zeer belangrijk was in het afdwingen van het behoud. Later zou de speler nog uitkomen voor STVV, Germinal Beerschot, WS Woluwe, SKN Sint Niklaas en SK Berlare. Al kon men bij Dender ook beroep doen op meer bekende namen uit de Jupiler Pro League: Franse doelman Cédric Berthelin, Erwin Lemmens en Jan Van Steenberghe. Ook kon men beroep doen op spelers als Steven De Petter (ex-KV Mechelen), Eric Deflandre (ex-Club Luik, -Club Brugge, -Standard en -Olympique Lyon), Johan Gerets (ex-MVV en zoon van Eric Gerets), Stefaan Staelens (ex-SC Lokeren), Frédéric Vanderbiest (momenteel T2 bij KV Mechelen) en Marcin Zewlakow (ex-Excelsior Moeskroen, -FC Metz en -AA Gent en 25-voudig Pools international).
Henri Munyaneza in duel met een Germinal Beerschot-speler
In het huidige FCV Dender is de meest in het oog springende naam die van niemand minder dan Timmy Simons. Hij is de huidige hoofdcoach die de Kadavers terug naar het hoogste echelon van het Belgische voetbal loodste. In de spelerskern vinden we namen terug als Michaël Lallemand (ex-Eupen en -KV Kortrijk), Lennard Hens (ex-Racing Mechelen en -Rupel Boom), Olivier Myny (ex-Roeselare, -Beveren en -OHL) en Dylan Ragolle (ex-Beerschot, -Roeselare en -KV Kortrijk).
Michaël Lallemand wijst de weg naar promotie
Dender Football Complex
Dender viert de promotie
Geschreven door Admin
Apr 20, 2024 18:31:16 GMT 1
Apr 20, 2024 18:31:16 GMT 1
Lees meer over:
Deel dit artikel:
Post by SexyTienne on Apr 20, 2024 18:43:28 GMT 1